), progress;}body, a, a:hover {cursor: url(
Free Mouse Cursors at www.totallyfreecursors.com
), progress;} -->

Sunday, March 27, 2011

UiTM Perlis

Best Blogger Tips
Assalamualaikum
aku sekarang berada d semester akhir di UITM Pelis ni.. insyalllah kalo xda aral melintang, ak nak sambung ke UiTM Shah Alam untuk degree nanti.. tp kna la mengangur 4 bulan dulu sebelum masok.
nie da masok 3 tahun ak tinggal d bumi perlis ni.. damai sungguh d sini :)
dari sini juga aku dapat buat ramai kawan..dari serata negeri.. cuma dari luar negara jer x da kat sini :)
macam-macam pengalamn yang aku dapat sepanjang aku jadi student kat sini..
selalu dikaitkan UITM Arau banyak Hantu.. ak ingat lagi masa ak kecil2.. kawan2 selalu cerita pasal hantu dari uitm perlis ni.. adoi,masa first2 agak takot la jugak bila dapat tahu ak nie kna msok UiTM Perlis.. mau x mau.. kna jugak p sb UPU terima masok ak kat sana jer.. huhu..
agak benar jugak la apa yang diperkatakan dari buah mulut orang ni,tp x la setakut cerita-cerita yang ak dengar sblum nie.. sb aku sndiri yang terkena tanpa meminta..hoh! scary sungguh..knapa ak yang kena??? argh, tempat spot yang selalu jadi buah mulut student sini d Dewan Sri Semarak,Tapak Teksi Lama, Block A n B, kolej Cengal... erm termasuk la kolej ak gak..
tapi selalu la jugak ak dengr paling terok d kolej Cengal tu...ramai sungguh yang kena Histeria... hinggakan salah satu aras dari kolej tu kna kosongkan dia.. ak pon x tahu sb ap..ada kisah, ak dulu masa nak g cari senior di kolej tu,, kna ajak berteman.. takot pegi sorang sb lorong bilik yang terlalu sempit dan sunyi, tandas yang begitu luas...sapa x takut.. huhu..sekarang kes2 histeria ni reda sikit sebab seluruh kolej da mengamalkan baca yassin beramai2 pada tiap2 minggu.
ak sendiri pernah kena ganguan dari makhluk halus.. suka kacow aku n kawn2 time bulan tekanan( EXAM ) kadang2 dari jadi takut... berubah jadi geram... sebab kacow time study.. huhuhu..mau x nyer... asal baca satu perenggan saja benda tu usik...mana nak larat ulang baca perenggan yang sama ja...

hah.. selepas tu jadi mcm fedup nak study mcm ni ,terus jerkah "benda" tu supaya diam... walamak.. dia betol2 ikot cakap..x gangu ak da..alhamdulilah la jugak.. dia memahami keadaan ak time tu.. Perlu study.. nak exam katakan... hehehe... nie kes berlaku semasa ak semester 1 (tahun 2008) turut mengalami ganguan sama.. roomate ak n kawan2 ak yang berkampung di bilik ak time bulan exam .. so, habis di situ sejarah ak semasa sem 1.. berikutan pulak yang ak ceritakan sebelum nie. kelibat orang naik teksi.. berlaku jugak sebelum exam sem 1 tu.. ceritanya bermula .. pada bulan puasa... ak n kawan2 ak baru lepasambil test kimia dan mengalami tekanan emosi sb paper susah katakan..so cadang la nak pegi berbuka puasa di hotel Putra Palace di kangar tu..then kawan buat la reservation awal untuk seat kami,jadi berkejaran la kami dengan masa..lepas saja test kimia dalam kul 7ptg.. terus balik bilik dan berbuka puasa ala kadar n solat maghrib.kami semua tinggal di kolej kesinai (Mayang; aku  ).. time maghrib jugak kami keluar dari kolej n terus shoot ke tapak teksi lama.. ( taun nie tapak teksi masih lagi dibuka).. masa tengah jalan tu.. ak orang paling depan.. dan ada lagi kawan ak dalam 4 orang, dok belakang ak.. so ak mendahului mereka atas sebab nak kejar teksi.. time tu teksi ada satu ja..masa time ak kejar tu.. dekat bangunan white house yang usang tu..kami ternampak seorang kelibat orang memasuki teksi tuh.. ak ingat lagi..warna lampu dalam teksi tu color biru..(x tahu wujud ka x lagi teksi tu)..selepas ak nampak teksi tu...terus la ak ligan sb nak tumpang sekali ,mana x nya...takut habis makanan kami tu nanti.. terpaksa la berusaha..semasa kami berlari mendekati teksi tu..  kami ada terhidu bau wangi...n x dihiraupun bau tu..disusuli dengan tangisan seorang perempuan.. semakin dekat dan kuat...suara tu rasanya datang dari tapak construction bersebelahan dengan tapak teksi tu... ( sekarang tapak construction tu da siap n da jadi kelas budak ladang)..walamak.. scary bunyi tu...bunyi mcm nak minta tolong pon ada... tp time tu kami mcm hirau x hirau dngan bunyi benda tu ..x tahu sbab ap....mugkin sebab otak baru lepas test, perot berkeroncong ,memikir masalah takut makanan habis ,dan takut duet tu melayang mcm tu ja.. hehe..bila sampai ja ke teksi tu..terus ak ketuk tingkap.. tup tup tup... "pakcik..kami nak g hotel putra palace nie.. pakcik leh tolng hantarkan x?? boleh laa.. kami kesuntukan masa nie.. " pakcik tu pon menjawab degan perasaan resah gelisah  "eh..eh... x boleh la adik.. pakcik duk tngah tunggu orang nie.. pakcik nak kna amek orang kat mushroom nie..." ... pelik.. da taw nak amek kat mushroom.. knapa tunggu kat tapak lama... hurm... " aku cuba bertanya lagi.. "pakcik ada x number kawan teksi pakcik? " dia pon berikan number tu.. alhamdulilah.. ada jugak jalan penyelesaianya.. pakcik tu cepat-cepat pergi meniggalkan tempat tu.. akhirnya dapat jugak kami makan kat hotel tu walaupun makanan da nak habis..

lepas makan di hotel tu..perasaan tidak senang hati timbul di fikiran ak..eh,baru ak perasan. semasa kami mengejar teksi disebabkan kami nampak seorang kelibat orang naik teksi tuh..tp semasa sampai di teksi tu,mana ada orang lain selain pakcik teksi tuh dengan lampu biru didalam...fuh,bercerau peluh ak,ak mengukuhkan lagi persoalan ak dengan bertanya kepada kawan-kawan ak yang lain,mereka pun x nampak.sah la time tu ada yang x kena.. kenangan tu aku tinggal dengan tanda tnya,apakah kaitan dengan bunyi orang menangis,kelibat orang naik teksi dan pakcik bersikap acuh x acuh dengan kami..wallahuallam..

ps : cerita nie bukan ak nak menakutkan sesiapa sahaja yang dapat peluang belajar di UiTM Arau niee,ini lah pengalaman hidup yang ak alami dengan kawan-kawan..x kan dilupakan peristiwa2 sebegini.. dengan pengalaman ini juga membawa kepada kami membina keakraban sesama kawan-kawan.
dalam dunia nie,setiap inci tempat ada makhluk ghaib,namun kita sebagai hamba allah harus percaya dan menghormati ciptaanya..
penglaman ini juga memberi kematangan kepada ak,dan membuatkan ak lebih berani di masa hadapan



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...